De transitie in de zorg heeft als gevolg dat ouderen langer in hun eigen woning moeten en kunnen blijven wonen. Hierdoor ontstaat er een vraag naar aanpassingen voor de woning. Hoe ga je dat toepassen in de verschillende type woningen.

In onze studie naar zorgwoningen hebben we onderzocht hoe je een woning al bij het ontwerp toekomstbestendig kan uitvoeren. Dit is mogelijk bij nieuwbouw of bij renovatieprojecten. Voor iedere situatie, woningtype en portemonnee,  is een op maat te maken aanpassingspakket.

Veel voorkomende ‘drempels’

Als je gezond bent realiseer je je soms niet tegen welke fysieke drempels je kunt aanlopen als je mindervalide bent, zelfs in je eigen huis. Een voordeur drempel kan al een groot probleem vormen om je huis in en uit te komen. Alleen al voor de voordeur zijn al zoveel verschillende situaties te schetsen, zoals bijvoorbeeld:

  • Entree ligt enkele treden boven het straatniveau
  • De voordeur heeft een drempel hoger dan de maximale 20 mm
  • De ingang tot de woning is op een hogere etage dan de begane grond en er is geen lift aanwezig
  • De breedte van de deur is smaller dan 90 centimeter
  • Er is weinig draairuimte in het portaal

Om langer in je huis te blijven wonen zijn er nog veel meer praktische punten waar men tegenaan loopt, zowel letterlijk als figuurlijk. Toiletruimte en badkamer, deuren, slaapkamer en badkamer op de eerste verdieping en niet goed verlichte ruimten zijn opgenomen in een checklist waarmee de obstakels in kaart kunnen worden gebracht.

Oplossingen

Voor ieder situatie is soms een standaard oplossing mogelijk, zoals bij de geschetste eerste voordeurdrempel, namelijk een hellingbaan aanleggen. Echter is dit geen oplossing als de voordeur aan de straat grenst en er geen ruimte is om de hoogte te overbruggen. Bij dit soort niet standaard op te lossen obstakels is het verstandig om de situatie te laten onderzoeken. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om een lift te plaatsen of zijn er andere opties?

Gelijkvloers

Een mogelijk onderzoek kan zijn om alle ruimten die nodig zijn om thuis te blijven wonen gelijkvloers te brengen. Soms is het dan handig om bijvoorbeeld de garage bij de woning te voegen, zodat hier een slaapkamer en badkamer in gemaakt kunnen worden. Hiermee los je op dat er een lift in het huis zal moeten komen.

Interesse? Neem dan contact op, wij kunnen u ook voor de kleine aanpassingen adviseren.