Ziekenhuisapotheek en bereidingsruimte

renovatie

Nieuwe ziekenhuisapotheek met “build in” bereidingsruimte

Functionele en aantrekkelijke werkomgeving voor cleanroom bereidingsruimte.

De ruimte van de apotheek van het BovenIJ ziekenhuis moest aangepast worden aan de nieuwste eisen voor ziekenhuisapotheken. De apotheek moest daarnaast een geheel nieuwe bereidingsunit krijgen die aan de eisen van de GMP-z voldoen, voor de bereiding van de cytostatica. De apotheek van het BovenIJ ziekenhuis is door deze verbouwing de eerste ziekenhuisapotheek in Amsterdam die aan de nieuwste richtlijnen voldoet.
De apotheek bestaat uit twee delen, namelijk de bereidingsruimten en de apotheek met kantoren, magazijn en distributie.
Het bereidingsgedeelte is opgebouwd uit prefab geproduceerde wanden en plafonds die als een luchtdichte doos in het bestaande gebouw is geplaatst. Door middel van een logische en functionele situering van ruimten en door de opbouw van drukverschillen tussen de ruimten is een veilig en GMP-z gecertificeerde bereidingsunit gebouwd.
Naast het functionele van de ruimten hebben we tevens gestreefd naar een aantrekkelijke ruimte om in te werken. Het gebruik van veel glascassettes, waardoor daglicht naar binnenvalt en overzicht ontstaat tussen de ruimten, en het kleurgebruik van de wanden, vloeren, interieur en deuren zijn onder andere de middelen die we hebben gebruikt.
In het tweede deel heeft de logistiek als één van de belangrijkste uitgangspunten gediend voor het ontwerp. In de apotheek is het magazijn centraal geplaatst met daarin vaste kasten. Daarnaast gelegen is de distributie met de uitgifte balie, waarvan het ontwerp met zijn zwevende blad en aan beide zijden lichtlijnen een knipoog is naar de poliapotheek.
Alle werkruimten zijn langs de buitengevel geplaatst en hebben zodoende daglicht en een plezierig werkklimaat

Bereidingsruimte en cleanroom

De wanden zijn volledig glad afgewerkt waardoor vezels, micro-organismen en chemische stoffen niet kunnen hechten. Daarnaast zijn de raam- en deurkozijnen volledig in dit systeem geïntegreerd evenals de glascassette is opgenomen in de wanden en flush afgewerkt.

De apotheek van het BovenIJ ziekenhuis is aangepast aan de nieuwste eisen voor ziekenhuisapotheken. Zo is een geheel nieuwe bereidingsunit gebouwd voor de bereiding van cytostatica en TPV. Medicijnbereiding in een ziekenhuis dient onder zeer strenge omstandigheden en eisen uitgevoerd te worden volgens de GMP-z richtlijnen. De apotheek van het BovenIJ ziekenhuis is door deze verbouwing de eerste ziekenhuisapotheek in Amsterdam die aan de nieuwste richtlijnen voldeed.

Een bereidingsruimte is een cleanroom. Deze ruimte is zo ontworpen dat contaminatie aan het productieproces of onderzoek wordt uitgesloten.

In deze bereidingsruimte wordt de bereiding van

TPV, ofwel totale parenterale voeding, en cytostatica uitgevoerd.

Het bereidingsgedeelte is opgebouwd uit prefab geproduceerde wanden en plafonds van Interflow,

die als een luchtdichte doos in het bestaande gebouw is geplaatst.

Het plafond is in hetzelfde systeem uitgevoerd en sluit daarbij naadloos aan op de wanden. De verlichtingsarmaturen en luchtroosters zijn geheel opgenomen in het systeem.

De elektrisch geleidende vloer is met de sanitaire plint zorgvuldig en geheel vlak en naadloos op de wand aangesloten, waardoor de ruimten goed gereinigd kunnen worden.

Een logische en functionele situering van ruimten en door de opbouw van drukverschillen tussen de ruimten is een veilig en GMP-z gecertificeerde bereidingsunit gebouwd. De ruimten worden op onder- of overdruk gebracht ten opzichte van de naastliggende ruimte, zodat  chemische dampen, vezels of micro-organismen via luchtstromen de andere ruimte niet kunnen contamineren. De vervuiling in de ruimten is meetbaar en wordt gespecificeerd door het aantal deeltjes per kubieke meter lucht. De lucht wordt permanent ververst en gefilterd door middel van een HEPA-filter de ruimte ingebracht.

Om te voorkomen dat de medewerkers en de producten de ruimten contamineren zijn er duidelijke protocollen opgesteld. Het omkleedprotocol bestaat uit het omkleden in de kleedruimte. Hier trekt de medewerker een overall, muts, mondmasker, handschoenen en overschoenen, in de sluizen naar de bereidingsruimten gebeurt dit weer. De producten komen via een andere sluis binnen en worden door een doorgeefkast, die ondereen bepaalde druk wordt gehouden, van de ene ruimte naar de andere doorgegeven.

De bereidingsunit bestaat uit de volgende ruimten:

– kleedruimte

– sluizen

– quarantaine

– goederensluis

– spoelruimte

– voorbereidingsruimten

– bereidingsruimten

 

Naast het functionele van de ruimten hebben we tevens gestreefd naar een aantrekkelijke ruimte om in te werken. Het gebruik van veel glascassettes, waardoor daglicht naar binnenvalt en ook doorzichten naar de rest van de afdeling. Zo zijn de bereidingsruimten aan de buitengevel gesitueerd en ontstaat er een prettige ruimte die verbinding houdt met zijn omgeving. De medewerkers werken een groot deel van de dag in deze steriele ruimte en voelen zich hierdoor niet afgesloten. Daarnaast is het kleurgebruik van de wanden, vloeren, interieur en deuren middelen die we hebben gebruikt om een prettige sfeer te creëren.