Verpleeghuis De Stins, Katwijk

nieuwbouw

Verpleeghuisgebouw voor 105 somatische bewoners

Gebouwd in een historisch bos in Katwijk.

De Stins voor de Stichting Marente voor verpleeghuis-, verzorgingshuis- en thuiszorg te Katwijk is een verpleeghuisgebouw voor 105 somatisch zieken verpleeghuisbewoners en maakt onderdeel uit van Verpleeghuis de Wilbert. Het voegt zich door zijn vrije vorm harmonieus in de bosrijke omgeving van het historische ’s Heerenschoolbos in Katwijk.
Het gebouw is gebouwd in een periode dat enkel eenpersoonskamers niet toegestaan waren door het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Een ontwerp met alleen eenpersoonskamers is door het ministerie afgewezen. De norm was een mix van één-, twee- en zelfs nog vierpersoonskamers.
In het herziene ontwerp zijn alleen één- en tweepersoonskamers ontworpen, waarbij de bedden in de tweepersoonskamers niet naast elkaar, maar tegenover elkaar langs de gevel zijn gesitueerd. Hierdoor is het mogelijk in de toekomst de tweepersoonskamers te splitsen in twee eenpersoonskamers.
Een vide die langs de huiskamers loopt maakt het mogelijk dat bewoners hun familie in de centrale hal kunnen zien aankomen en vertrekken.