Woonzorgcentrum Jeroen en zorgappartementen, Noordwijk

nieuwbouw en renovatie

Nieuwbouw en renovatie van woonzorgcentrum Jeroen en zorgappartementen voor Noordwijkse Woning Stichting

Alle voorzieningen in een gebouw aanwezig.

Het woonzorgcentrum Jeroen staat in het hart van het oude Noordwijk. Het centrum is onlangs gerenoveerd en uitgebreid om aan nieuwe inzichten te voldoen. Woonzorgcentrum Jeroen maakt onderdeel uit van de Stichting Marente wwr verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg onder vallen.
Het bestaande woonzorgcentrum Jeroen is in 1972 gebouwd. Sinds die tijd zijn de normen met betrekking tot de huisvesting van ouderen sterk veranderd. Bij de renovatie zijn de wooneenheden vergroot volgens de nieuwe normen. Om het aantal plaatsen zoveel mogelijk te behouden is het centrum ook uitgebreid.
De benodigde bouwvolumes voor de uitbreiding zijn op het dak en op het terrein geplaatst. Aan beide zijden van het gebouw zijn zes uitbouwen op palen geplaatst die het langwerpige oude gebouw een nieuwe ritmiek geven. Langs De Heilige Geestweg zijn drie vierlaagse woonblokken met op de begane grond een huisartsenpraktijk en apotheek en daarboven appartementen gebouwd. Daarnaast heeft het woonzorgcentrum een grote hal met glazen kap als koppeling met vier nieuwe bouwblokken. Daarnaast is het woonzorgcentrum op een unieke plaats in het centrum van Noordwijk gelegen. Dit betekent dat er alle aanleiding was het gebouw als een echt centrum voor zorg, en niet alleen voor ouderen, te ontwikkelen. Naast de ouderen huisvesting zijn er onder andere opgenomen het Centrum voor Jeugd en Gezin, een huisartsenpraktijk, een apotheek, kinderfysiotherapeut, priklaboratorium langs de Raadhuisstraat. Op de eerste en tweede verdieping van deze bouwblokken zijn woon-zorgappartementen gebouwd. Op de begane grond zijn onder andere de openbare  eetzaal als verlenging van de grote glazen hal, kantoren en voorzieningen voor externen, zoals een gezondheidscentrum gesitueerd.
De nieuwe bouwblokken hebben een rode bakstenen gevel. De geometrische vorm van het blok wordt onderbroken door verspringingen in de gevel. De verkeersruimten die als een glazen element tussen de blokken zijn geplaatst, maakt het gebouw helder van structuur. De glazen centrale hal zorgt voor een tussenzone die intimiteit van de huisvesting en de openbare ruimte buiten creëert.
In het gebouw is gekozen voor een moderne uitstraling met een warm accent. De verdiepingen van de verzorgings- en verpleegafdelingen hebben ieder een eigen identiteit gekregen, door abstracte bloem- en plantpanelen en de kleur van de vloerbedekking. Daarnaast is gekozen om de ingang van de kamers te versterken door deze een eigen luifel te geven.
In de grote hal met glazen kap heeft de vloerbedekking een prominente rol gekregen. De vloerbedekking van marmoleum bestaat uit paarse en gele tinten die in de eetzaal overloopt in een tapijt. In de eetzaal van twee verdiepingen hoog hangen grote lampen kappen die de ruimte dimensie geven, evenals de lichtelementen die aan de glazen kap in de hal hangen.
Voor een virtuele tour zie link: www.marente.nl/virtuele_rondleiding