Mentrum locatie Tesselschadestraat, Amsterdam

renovatie

Kantoorruimten en spreekkamers in rijksmonument

Verbouwing ten behoeve van verandering van doelgroepen op locatie Tesselschadestraat.

Tweemaal, in 1996 en in 2007 is het monument aan de Tesselschadestraat te Amsterdam door ons bureau verbouwd voor de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Arkin (voorheen Mentrum en Jellinek). De verbouwingen waren nodig voor nieuwe doelgroepen.
De locatie Tesselschadestraat is een rijksmonument. Architect Jos Cuypers, zoon van Pierre Cuypers de architect van het Centraal Station en het Rijksmuseum, heeft het gebouw in de jaren tachtig van de 19e eeuw gebouwd en vestigde er zijn architectenbureau. Arkin, stichting geestelijke gezondheidszorg, heeft op deze locatie een polikliniek.
Het gebouw wordt al tientallen jaren geëxploiteerd als verhuurbaar kantoorgebouw en veel van de authentieke details in het interieur zijn in de jaren zestig verloren gegaan. Verlaagde plafonds en schrootjeswanden zijn toen daarvoor in de plaats gekomen.
Bij de verbouwingen in 1996 en 2007 zijn de niet authentieke elementen zoveel mogelijk verwijderd en zijn de authentieke details, voorzover nog te traceren, teruggehaald.
De verbouwing van het monument omvatte verder een aanpassing van de kantoren en spreekkamers die in het gebouw aanwezig zijn. Het entreegebied met de wachtruimte en receptie is patiënt vriendelijk gemaakt. De wachtkamer is overzichtelijk en rustig. De receptie is een modern element in deze ruimte.
De verlichting is vrijhangend uitgevoerd, zodat de oorspronkelijke hoogte van de ruimten weer wordt ervaren.