Verbouwingen Prinsengracht ziekenhuis Amsterdam

renovatie

Uitvoering van de herstructureringsplannen

Verbouwing van een karaktervol gebouw naar de eisen van een modern binnenstadsziekenhuis.

Het Prinsengracht ziekenhuis is door ons architectenbureau eind twintigste eeuw aangepast aan de aanwijzing van de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland, het ministerie van Welzijn, volksgezondheid en Cultuur tot hét binnenstadziekenhuis van Amsterdam.
Het karakter van het ziekenhuis als kwalitatief hoogstaande instelling met een warme betrokkenheid met haar patiënten moest daarbij behouden blijven. De huisvesting moest aan de nieuwe functieomschrijving aangepast worden en voldoen aan eigentijdse eisen en richtlijnen.
Manten en Lugthart architecten heeft verbouwingsplannen ontworpen en heeft de bouw begeleid.
De verbouwingsplannen waren de volgende fase van de door het architectenbureau ontwikkelde herstructureringsplannen.
Het specifieke karakter van het ziekenhuis en het gebouw moesten behouden blijven en zelfs versterkt worden. Dit heeft betekend dat als eerste ziekenhuis speciaal aandacht in het ontwerp is besteed aan een gastvrije, warme, op de patiënt gerichte omgeving. Daarnaast is het een grote uitdaging geweest om de vereiste moderne techniek in het gebouw te integreren.
De verbouwde afdelingen zijn in hoofdzaak op de begane grond gelegen.
Verbouwd zijn het entreegebied met gastvrije patiënten ontvangst, de functieafdeling, poliklinieken, restauratieve en personeelsvoorzieningen. Tevens is de brandveiligheid van het complex aan de vigerende normen aangepast.