SEH en HAP 

spoedeisende hulp en huisartsenpost onder één dak

Spoedeisende hulp en huisartsenpost BovenIJ ziekenhuis Amsterdam 

Verbouwing zodat alle spoeddiensten op één locatie.

De wens van zowel het ziekenhuis als de huisartsen was om de huisartsenpost het gebouwdeel van de spoedeisende hulp binnen te halen en daardoor de triage van de spoedeisende patiënt te verbeteren.

In dezelfde periode als de start van de ambulancepost is ook gestart met de verbouwing van de spoedeisende vleugel. Vanaf maart 2016 zullen hier de spoedeisende hulp en de huisartsenpost gaan samenwerken. Gedurende de gehele renovatie is de spoedeisende hulp in het bestaande gebouw gebleven en is gefaseerd verbouwd. Dit is in een minutieuze uitgedacht faseringsplan uitgewerkt en aangepakt. Zo kon de spoedeisende hulp op zijn huidige positie doorwerken, waardoor hier geen dure interim voorzieningen voor hoefde te worden neergezet. Tevens bleef de huisartsenpost op zijn huidige positie en zal als laatste naar zijn nieuwe plek in het gebouw verhuizen.

Door het creëren van het spoedplein is het vanaf maart 2016 mogelijk om de patiënt bij binnenkomst in de avond- en weekenduren door middel van triage naar de huisartsenpost of de spoedeisende hulp te sturen. Dit maakt het voor de patiënt eenvoudiger en overzichtelijker.

De toegang naar de spoedeisende hulp en huisartsenpost voor patiënten is vernieuwd met het ontvangst aan een nieuwe gezamenlijke receptie en een lichte wachtruimte. Voor de huisartsenpost is iets dieper het gebouw in een wachtruimte met een eigen receptie gemaakt. Hier kunnen bezoekers voor de gipskamer ook plaatsnemen.

In de gevel is ook een toegang gemaakt voor de ambulance brancard. Dit is een verbetering van de logistiek en ook prettiger voor de patiënt die binnen wordt gebracht en die in de wachtkamer zit.

De warme en ontspannen uitstraling van de beide afdelingen zijn geënt op die bij de poliklinieken van het BovenIJ ziekenhuis is toegepast. De patiënt staat centraal waarbij de ruimten rustgevend en functioneel zijn.