Kleinschalig wonen ‘t Sandt Katwijk

nieuwbouw – ontwerp

Ontwerp voor 8 woongroepen op het terrein van verpleeghuis De Wilbert.

Kleinschalig wonen voor psychogeriatrische patiënten.

In het kader van het verbeteren van de privacy in verpleeghuizen en in lijn met het overheidsbeleid op dit punt, zijn er plannen ontwikkeld om de vierbedskamers op de afdelingen voor psychogeriatrische bewoners in ’t Sand op te heffen. Tevens hanteert de stichting Marente het kleinschalig wonen als beleidsuitgangspunt.
Het initiatief bestaat uit het bouwen van 12 woongroepen op het terrein van verpleeghuis de Wilbert voor 73 bewoners en voor het bouwen van 6 woongroepen ‘in de wijk’ aan de Broekweg te Valkenburg (zie projecten Valent). Het plan op het terrein van de Wilbert bestaat uit 8 woonblokken die aan een straat en een plein geplaatst zijn en openen zich naar de straat. Hiermee ontstaat een stedelijke structuur rond de wooneenheden. De woningen worden losgekoppeld van de rest van het instellingsgebouw.
Een deel van de gebouwen bestaan uit twee verdiepingen en worden op de eerste verdieping door middel van een galerij ontsloten. Tussen de woonblokken is een gemeenschappelijke ruimte ontworpen.
Iedere wooneenheid heeft gelegen aan de straat een gemeenschappelijke woonruimte. Daarachter liggen de eenpersoonskamers. Iedere kamer heeft in dit ontwerp een eigen binnengevel gekregen om zo de bewoner een kamer te geven met een eigen identiteit.