Dialysecentrum Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk

renovatie

Transformatie van een kantoorpand in een dialysecentrum.

Een gastvrije en warme omgeving voor dialysepatiënten.

Voor het Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk is door Manten en Lugthart architecten een Dialysecentrum ontworpen en is de bouw begeleid.
Het Dialysecentrum dient een gastvrije en warme omgeving voor de dialysepatiënten te bieden. Aangezien dialysepatiënten enkele malen per week naar het centrum moeten komen is het belangrijk dat zij zich er thuis voelen.
De aankleding van de ruimte is verzorgd en warm. De looplijnen voor patiënten en medewerkers zijn kort en efficiënt wat bij draagt aan de functionaliteit en rust van het centrum.
De patiënten zitten enigszins achterover in de dialysestoelen waardoor het plafond in de zichtlijn zit. Speciaal aandacht is daarom besteed aan het ontwerp van het plafond, waar in een ovale, gekleurde uitsparing is gemaakt. Deze geeft een levendig aspect aan de dialysezaal, biedt afleiding en versterkt de intimiteit.
Het dialysecentrum diende in korte tijd gerealiseerd te worden. In september werden de eerste contacten met de opdrachtgever gelegd en vijf maanden later, eind januari diende het centrum in gebruik te worden genomen. De inbreng van het architectenbureau was hierbij cruciaal, omdat direct het programma van eisen in een ontwerp kon worden vertaald, waarin de opdrachtgever zijn wensen en eisen terugzag. Ook de bouw begeleiding is voortvarend opgepakt, zodat de ingebruikname op de afgesproken datum kon plaatsvinden.